Bloog Wirtualna Polska
S 1 111 723 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj si | za堯 bloga
Kana ATOM Kana RSS

Kalendarz

« wrzesie »
pn wt cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ferie

S這wnik internetowy

Kategorie

CIASTO CZEKOLADOWO-SEROWE "DZIE I NOC"

鈔oda, 02 stycznia 2013 18:11

Sk豉dniki blatu czekoladowego:

  • 5 jajek
  • 200g cukru
  • 100g m彗i pszennej
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 4 造磬i mleka

 

Sk豉dniki  kremserowo-czekoladowego:

  • 5 jajek
  • 2 造磬i cukru
  • 600g twarogu pó速逝stego dwukrotnie zmielonego
  • 300g bia貫j czekolady
  • 6 造瞠czek 瞠latyny + ¹⁄³ szklanki zimnej wody + ok. ¹⁄³ szklanki wrz徠ku
  • 300ml 鄉ietany kremówki

 

Sk豉dniki warstwy owocowej:

  • 500g owoców (maliny, brzoskwinie) - u篡豉m brzoskwi z puszki
  • 2 op. galaretki o wybranym smaku  - u mnie brzoskwiniowe

 

 

Wykonanie blatu czekoladowego:

Czekolad rozpuszczamy w gor帷ej k徙ieli z dodatkiem 4 造瞠k mleka. Bia趾a ubijamy z cukrem na sztywn pian. ó速ka mieszamy z przestudzon czekolad i delikatnie 陰czymy z ubitymi bia趾ami. Dodajemy porcjami m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyk豉damy na przygotowan form o wym 28x40cm wy這穎n papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 minut.

 

 

 

Wykonanie kremserowo-czekoladowego:

Czekolad rozpuszczamy w k徙ieli wodnej. 疾latyn zalewamy zimn wod, a gdy nap璚znieje rozpuszczamy w jak najmniejszej  ilo軼i wrz徠ku.   Jajka (uprzednio umyte i sparzone wrz帷 wod) ubijamy z cukrem na parze. Ubijaj帷 dodajemy porcjami rozpuszczon czekolad i 瞠latyn.  Tak przygotowan mas dajemy porcjami do zmielonego sera stale miksuj帷. 妃ietan ubijamy na sztywn pian i delikatnie 陰czymy j z mas czekoladowo-serow.  Krem równomiernie rozprowadzamy na blacie czekoladowym i sch豉dzamy w ch這dziarce do zat篹enia.

 

 

Wykonanie warstwy owocowej:

Galaretki rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. Owoce uk豉damy na warstwie serowej. W przypadku brzoskwi dok豉dnie ods帷zone z syropu  kroimy na cienkie pó逍lasterki i uk豉damy jak dachówk. Zalewamy t篹ej帷 ju galaretk i ponownie umieszczamy w ch這dziarce. Ciasto jest dobre do spo篡cia na nast瘼ny dzie, a jeszcze smaczniejsze w kolejnym dniu. Hmmm....a jakie jest smaczne, gdy ju si ko鎍zy!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Babeczki z polent i gruszkami

鈔oda, 02 stycznia 2013 17:57

Bardzo oryginalne w smaku babeczki. S mocno wilgotne, soczyste, mi瘯kie i ziarniste, a na dodatek bezglutenowe. Dobrze pasuje do nich kleks serowo- 鄉ietankowy. Mo積a doda jeszcze odrobin syropu klonowego (Ahornsirup) lub z這cistego syropu (Golden Syrup) i orzeszek do 鈔odka.

 

Sk豉dniki:

  • 2 dojrza貫 gruszki
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 100g mi瘯kiego mas豉 lub margaryny
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 150g kaszy kukurydzianej (polenty)
  • 2 kopiate 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 80g zmielonych orzechów
  • szczypta soli
  • 90ml mleka

Dodatkowo:

  • 100g serka kremowego, dowolnego
  • 200g s這dkiej 鄉ietany 30- 36%
  • 1 造磬i cukru
  • ewentualnie syrop klonowy lub z這cisty syrop
  • orzechy w這skie do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umy, obra, pokroi na 獞iartki i usun望 gniazda nasienne. Pokroi w poprzek w cienkie paski. Od razu skropi sokiem z cytryny.
  1. Mas這 (lub margaryn) utrze z cukrem na puszyst mas. Dalej miksuj帷 dodawa po jednym jajku.
  2. Kasz kukurydzian wymiesza z proszkiem do pieczenia, orzechami i sol. Zmniejszy obroty miksera i doda wymieszan kasz na przemian z mlekiem. Miesza tylko do po陰czenia sk豉dników
  3. Form na muffinki wy這篡 papilotkami. Ciasto wy這篡 do formy. Na gór u這篡 kawa趾i gruszek. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku oko這 20- 25 min. w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C).
  4. Pozostawi na 5- 10 min. w formie, kolejno wyci庵n望 i ostudzi na kratce z piekarnika.     
  5. Serek wymiesza z cukrem. 妃ietan ubi na sztywno i po陰czy delikatnie z serkiem. Wy這篡 na muffinki. W 鈔odku zrobi 造瞠czk wg喚bienie, wla troszk syropu i w這篡 orzecha.

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

CIASTO SHREK

鈔oda, 02 stycznia 2013 17:45

 

 

 

 

Sk豉dniki:

Orzechowy biszkopt: 6 jajek ½ szklanki cukru 10 dag orzechów w這skich 5 造瞠k m彗i pszennej 1 造瞠czka proszku do pieczenia Poncz do orzechowego biszkoptu: 4 造磬i wody (gor帷ej przegotowanej) 1 造瞠czka cukru 2 造磬i soku z cytryny Zielona masa: 1 litr zielonego soku (np. Pysio lub Kubu) 5 dag mas豉 3 造磬i cukru 3 budynie waniliowe bez cukru Bia豉 masa: 750 ml 鄉ietanki 30% 3 造磬i cukru pudru 1 ½ 造磬i 瞠latyny ekstrakt waniliowy Dodatkowo: 10 造瞠czek orzechowego cappuccino ok. 20 dag okr庵造ch biszkoptów 2 galaretki agrestowe wiórki kokosowe

 

 

 


Sposób wykonania:

Orzechy w這skie zmieli w maszynce do orzechów lub zetrze na tarce o ma造ch oczkach. Bia趾a ubi na sztywn mas, doda cukier i dalej ubija, a cukier si rozpu軼i. Nast瘼nie doda ó速ka i ubija, a masa powi瘯szy swoj obj皻o嗆. Na koniec wsypa zmielone orzechy w這skie wymieszane z m彗 pszenn i proszkiem do pieczenia. Ca這嗆 delikatnie wymiesza i wyla do prostok徠nej formy o wymiarach 25 na 36 cm wy這穎nej papierem do pieczenia. W這篡 do nagrzanego piekarnika i piec przez oko這 20 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzi i przekroi na po這w. Do gor帷ej przegotowanej wody wsypa cukier i dok豉dnie rozmiesza, aby cukier si rozpu軼i. Nast瘼nie doda sok z cytryny i razem wymiesza. ¾ litra zielonego soku wla do garnka. Doda mas這 i cukier. Po這篡 na ogniu i zagotowa, od czasu do czasu mieszaj帷, aby cukier si rozpu軼i. W pozosta造m soku rozmiesza budynie waniliowe i wla do gotuj帷ego si soku. Ca這嗆 zagotowa i chwilk pogotowa, mieszaj帷 aby masa si nie przypali豉. Do formy w這篡 jedn cz窷 biszkoptu, nas帷zy po這w ponczu i wy這篡 gor帷 zielon mas. Ca這嗆 przykry drug cz窷ci biszkoptu, lekko docisn望 i nas帷zy pozosta造m ponczem. Ostudzi. Sch這dz 鄉ietank ubi mikserem. Doda cukier puder, letni 瞠latyn (wcze郾iej nale篡 j rozpu軼i w 1/3 szklanki gor帷ej wody). Razem zmiksowa i bia陰 mas wy這篡 na orzechowy biszkopt. Orzechowe cappuccino zala gor帷 wod (¾ szklanki), dok豉dnie rozmiesza i ostudzi. W ostudzonym cappuccino macza okr庵貫 biszkopty i uk豉da na bia貫j masie. Ca這嗆 w這篡 do lodówki na oko這 15 minut. Galaretki agrestowe rozpu軼i w 700 ml gor帷ej wody. Dok豉dnie rozmiesza i ostudzi. T篹ej帷 agrestow galaretk zala ciasto i udekorowa wiórkami kokosowymi. W這篡 do lodówki.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

O mnie

鈔oda, 02 stycznia 2013 17:21

Witam wszystkich na moim blogu:) Nazywam si Martyna Izdebska i jestem uczennic I Liceum Ogólnokszta販帷ego im. Boles豉wa Prusa w Siedlcach. Interesuje si kulinari i chc si z wami podzieli przepisami na przepyszne ciasta, ciasteczka i innego rodzaju smako造ki. Na moim blogu znajdziecie równie artyku造 o modzie, ciekawym sp璠zaniu wolnego czasu, oraz najnowszse plotki ze 鈍iata show-biznesu :)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

wtorek, 2 wrze郾ia 2014

Licznik odwiedzin:  98